Bonaventura Comas: “Per poc que pugui recuperaré l’acció conjunta amb la Policia Local”

​Entrevista al nou cap dels Mossos d’Esquadra d’Arenys
|

Bonaventura Comas i Pasquinya, més conegut com a Ventura, per la seva implicació en entitats del poble, com el Bàsquet, és el nou inspector de l'Àrea Bàsica Policial dels Mossos d’Esquadra a Arenys de Mar. Pren el relleu a Salvador Rosell, que s'ha jubilat. Comas, llicenciat en Psicologia, ve d'estar 10 anys de cap a la comissaria de Premià de Mar i abans de cap de l'Àrea de Seguretat Aeroportuària a l'Aeroport de Barcelona.


Ventura Comas   XS

Comas, nou cap dels Mossos a Arenys de Mar. Foto: Xavi Salbanyà


Li fa il·lusió dirigir la comissaria d'Arenys? 

Molta, mai ho hauria pogut pensar. És un gran repte professional. 


Hi ha similituds entre Premià i Arenys de Mar? 

Són similars, però hi ha diferències per la proximitat amb l'àrea metropolitana. A Premià, per exemple, hi ha més robatoris a interior de domicilis i aquí l'afectació és menor. 


En nombre d'efectius, és més gran la comissaria d'Arenys? 

A l'ABP d'Arenys hi ha més mossos. A Premià es dona servei a uns 140.000 habitants. Aquí tenim dues comissaries la d'Arenys i la de districte a Pineda, estem parlant de 150.000 habitants. Sumant les dues comissaries estaríem al voltant dels 190 efectius. 


Considera que aquest nou destí és un premi? 

Per mi és gratificant estar a Arenys. No ho vaig dubtar a la que m'ho van proposar en jubilar-se l'anterior cap. Soc maresmenc de tota la vida, em conec el territori i m'agrada viure i treballar-hi, és molt gratificant. 


A Arenys el tema de la inseguretat és molt sensible. Quin element delictiu us porta més feina? 

Venim de la pandèmia, on els fets delictius van baixar. A partir d'aquí fer una comparativa amb anys anteriors es complex. Els delictes han canviat en tres anys, ara creixen les estafes per Internet que serien al voltant del 10% dels delictes del municipi. També augmenten els furts, els maltractaments en l'àmbit de la llar i els robatoris amb força a l'interior de domicilis. Són delictes que impacten en la intimitat de les persones i on posem tots els esforços. També és curiós, augmenten els delictes contra la seguretat del trànsit, conducció sota l'efecte de begudes alcohòliques o drogues. 


Una de les reivindicacions és que hi hagi més efectius al carrer, com les patrulles conjuntes amb la Policia Local, per què ja no es fan? 


Primer perquè durant la pandèmia no es van voler ajuntar policies dels dos cossos, però aquest no és el gran motiu. Penso que ha faltat iniciativa per recuperar operatius de cooperació amb la Policia Local, per poc que pugui intentaré recuperar-ho. 


Tenint la comissaria a casa, creu que hi ha més seguretat a Arenys que a altres pobles? 

Crec que sí. El municipi on es troba la comissaria sempre hi ha més presència que en altres que tenen moltes zones d'urbanitzacions. 


Què pensa quan un delinqüent que acaben de detenir surt lliure del jutjat?

Els mossos no són aliens a aquestes sensacions. A vegades crec que també hem de millorar. Si volem que un multireincident entri a la presó hem de demostrar la participació d'aquella persona en altres delictes i no sempre és fàcil. Els jutges no fan les lleis, les fan al Congrés. Soc partidari de que haurien de canviar algunes lleis com les de les ocupacions i la multireincidència, ens trobem que hi ha màfies que s'aprofiten de la gent i la possibilitat d'actuar és molt limitada perquè la llei no ens ho permet.