Llorenç Silva: “No descarto treballar en el voluntariat per a Arenys”

​Entrevista a l'històric caporal dels Mossos d'Esquadra a Arenys de Mar que s'ha jubilat aquest mes de febrer
|

Llorenç Silva, és sens dubte un dels Mossos d’Esquadra més coneguts i estimats de l’Àrea Bàsica Policial d’Arenys (ABP). Ara, s’ha jubilat a 60 anys i ha rebut el reconeixement dels seus companys.


Llorenç silva   ràdio arenys

Llorenç Silva ha treballat durant 20 anys a la UAC d'Arenys de Mar. Foto: Ràdio Arenys. 


Mitja vida servint a la ciutadania. Què farà ara?

Ara vull agafar aire i tenir un període de desconnexió. Fa 32 anys que soc mosso i d’aquests, 20 treballant a la Unitat d’Atenció a la Comunitat dels Mossos d’Arenys de Mar donant servei als 12 municipis de l’ABP. Després alguna cosa faré.


Què s’emporta d’haver treballat de policia a Arenys?

He après molt de la ciutadania, estar-hi en contacte és una de les tasques més maques i enriquidores que pots fer a Mossos. 


Quina és la clau per fer bé aquesta feina?

Saber escoltar. Quan arriba una persona amb un problema l’hem d’escoltar bé, després analitzar-lo i buscar-hi la millor solució. 


Quin és el dia a dia d’un agent de proximitat de Mossos?

Estem en permanent contacte amb entitats i centres docents, per exemple, on hi ha moltes problemàtiques que envolten a la joventut, sobretot derivats de les xarxes socials. És una tema que em preocupa molt. També treballar amb la gent gran, que és una tasca molt agraïda. 


Què ha treballat més en la seva feina?

Hem treballat molt en prevenció. En casos de bullying, ciber-bullying i assetjaments. Hem tingut molt contacte amb famílies i joves amb problemes també per ajudar a reconduir possibles conductes delictives. Amb els joves s’ha de treballar amb molta empatia.


Però a vegades s’ha de ser més dur.

Ens hem de basar a aplicar la normativa directament, però també saber escoltar i mirar de raonar abans d’emprar la força. El diàleg, la mediació, els acords, és el meu tarannà. Dins les nostres taxes està fixada la de la resolució amistosa de conflictes en l’àmbit comunitari. 


Quin seria el model de policia ideal?

Quan vaig entrar a l’acadèmia ens mostraven el model canadenc o britànic. El model Mossos es basa en la proximitat, i per això no s’ha de cometre l’error de no escoltar el ciutadà. 


La seva experiència i caràcter conciliador el faria ser un bon candidat per a defensor del ciutadà.

Ara per ara no vull estar a primera línia, però sí que he pensat a col·laborar amb la Teresa Verdura, com també ho vaig fer amb en Manel Pou. No descarto fer algun voluntariat, per exemple amb els Frares Caputxins, amb els que he tingut molt con-tacte com a policia.


Sempre han dit que Llorenç Silva no sembla policia.

Els meus amics deien que no tenia el perfil de policia, però jo em pregunto: Quin és el perfil d’un policia? Crec que ha de ser ajudar i això ja ho feia des de ben petit. Un policia ha de tenir esperit de servei i protecció. 


La gent l’atura pel carrer després d’haver-se jubilat?

I ho continuaran fent durant molt temps, soc un referent per ajudar a solucionar els problemes. De la ciutadania m’emporto que no m’hagin fet escarafalls per la feina que he fet. No vull medalles, ni felicitacions. El millor que et pot passar és que et vingui una persona i a cau d’orella et digui: gràcies. És la millor moneda de pagament. 


En trenta-dos anys de servei deu haver trobat de tot…

Sí que hem treballat en robatoris de coure a pagesos, amb les comunitats islàmiques per evitar que siguin víctimes d’actes violents, especialment després dels atemptats de Barcelona. També hem treballat molt als centres docents fent prevenció.