El govern d'Arenys torna a ajornar l'ajut promès a la Ràdio i posa en risc la independència de l'emissora

El ple de l'Ajuntament incompleix per segon cop la paraula donada i ajorna la transferència econòmica per evitar que l'emissora deixi de ser una entitat independent a final d'any
|

El rellotge perquè Ràdio Arenys deixi de ser una entitat independent de l'Ajuntament avança inexorablement. El govern va deixar passar ahir, per segona vegada consecutiva, l'oportunitat de salvar aquesta independència i no va portar a aprovació l'aportació dels 20.000 euros que evitin que l'emissora tanqui aquest any en negatiu, cosa que comportarà la dissolució automàtica de l'entitat autònoma i passi a dependre directament de l'alcaldia.


L'alcalde i regidor de la Ràdio, Estanis Fors, es va comprometre públicament a què portaria a aprovació del ple aquesta aportació econòmica a l'emissora en el ple del juliol. No va ser així perquè, segons va explicar Fors, va seguir les indicacions de l'interventor municipal i a l'hora secretari del Consell d'Administració de Ràdio Arenys, Alberto Fosar. Malgrat això, l'alcalde va afirmar que aquest punt s'aprovaria en el ple de setembre. Ahir es va celebrar el ple i el govern tampoc va portar a aprovació aquesta transferència, seguint també les instruccions de l'interventor que és partidari, segons un informe firmat que ell mateix, de dissoldre l'entitat independent que regenta la Ràdio perquè considera que l'Ajuntament no té cap obligació de disposar d'una emissora pública.


Fors no va donar cap explicació durant el ple sobre aquest assumpte econòmic i va indicar que ha posat pel davant l'estabilitat laboral dels treballadors de l'emissora que encara trigarà mesos a fer-se efectiva. L'únic regidor que s'hi va referir va ser el cap del grup del PSC, Ramon Vinyes, quan va lamentar que no s'incorporés l'aportació promesa a la Ràdio dins del paquet d'altres inversions urgents que van tenir més sort que l'emissora, com ara la residència geriàtrica, el cementiri o la brigada municipal. En les inversions aprovades al juliol que també van obviar la Ràdio, van entrar també nombroses qüestions que anaven des de l'aire condicionat per la Policia Local fins a quatre cadires pels funcionaris de l'Oficina d'Atenció al Ciutadà (OAC) o un aspirador per l'arxiu municipal. Podeu llegir aquí la llista d'inversions aprovades al juliol.


Estanis & Muñiz   xs

L'alcalde Estanis Fors (esquerra) i Jordi Muñiz (PSC) durant un debat a Ràdio Arenys. Foto: Xavi Salbanyà.


Així les coses, falten tres mesos per a final d'any i l'aprovació de la necessària aportació econòmica a Ràdio Arenys necessita un mínim de mes i mig perquè sigui efectiva. Per tant, si no es porta a aprovació en el ple de finals d'octubre, la Ràdio deixarà de ser una entitat independent el dia 31 de desembre, malgrat que tots els partits polítics, inclòs el del govern, s'han mostrat contraris que passi tal cosa. Però, a la vista dels fets dels darrers mesos, la voluntat dels càrrecs electes té poc pes i prevalen les opinions de l'interventor municipal. Tant és així, que el mateix alcalde va explicar en el ple d'aquest dijous que aquest funcionari va publicar el dimarts 26 de setembre al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona un anunci sobre les categories laborals dels treballadors de la Ràdio que contravenia el que va acordar el Consell d'Administració de l'emissora dies abans. Per això, i després d'una discussió telefònica entre Fors i Fosar, l'alcalde va haver de firmar aquest dimecres un nou anunci que corregia l'anterior impulsat per l'interventor i que s'ha publicat avui al BOP.


Podeu consultar el relat de l'alcalde respecte a la controvèrsia amb l'interventor en aquest vídeo, en el minut 4 h 42 minuts, on afirma que l'alt funcionari va actuar pel seu compte i seguint un criteri diferent del màxim òrgan de govern de l'emissora. En aquest punt, a preguntes del regidor Vinyes del PSC, Estanis Fors es va comprometre a reunir a “la segona o tercera setmana d'octubre” el Consell Assessor de Ràdio Arenys, un òrgan consultiu que formen representants dels partits polítics. Per aleshores, potser ja no hi haurà temps per evitar la dissolució de l'entitat de l'emissora.