Emma Torrentó: "Veure els macips aquest Sant Roc és una alegria enmig d'aquest temps tan trist"

Entrevista a l'administrador gros del Patronat de Sant Roc, que s'estrena en plena pandèmia
|

Emma Torrentó (Arenys de Mar, 2000) em rep al Casalet, un conjunt de dues cases parroquials situades a la Riera del Bisbe Pol. Allà hi té la seu el Patronat de Sant Roc, del qual és administrador gros des del passat mes d'octubre. Estudia per ser mestra de primària en anglès i és la primera dona a presidir aquesta entitat de quatre segles i mig. La sala principal és plena d'almorratxes -que els macips enfilen aquesta setmana-, picarols per cosir, roba, cartells... Entre aquest aparent desordre, es renova una tradició única al país: el vot de vila a Sant Roc.


WhatsApp Image 2020 08 10 at 18.45.09 (1)Emma Torrentó és la primera dona en ser administrador gros del Patronat de Sant Roc. 


Ho teniu tot a punt per a aquest Sant Roc?

Bé, sempre queden coses per acabar de polir, però sí. Queda muntar el Calisay i baixar algunes coses a l'església, però la resta de coses ja estan encarrilades.


Aquest any, a causa de la Covid-19, s'han suspès els gegants i la Pesta, com preveieu l'organització del 16 d'agost?
És una mica complicat. En ser el nostre primer any com a Junta, també estem aprenent a organitzar Sant Roc. Però ens fa molta il·lusió sortir, més veient que serem l'únic acte important que ha quedat actiu. Tot i això, hem hagut de cancel·lar actes, com la cercavila de la tarda conjunta amb els gegants i la ruixada d'autoritats a la plaça de la Vila. Sortirem al matí, amb grups una mica més reduïts que l'any passat. Aquest any hem demanat als veïns i famílies que ens esperin al portal, en comptes de les cases. Només entrarem en aquelles cases que ens puguin rebre en espais exteriors, com jardins o eixides. La foto de família no serà a les escales del mercat, sinó a l'església, controlada per grups. L'Ofrena, al matí, i l'Ofici, a la tarda, seran amb capacitat limitada i la Dansa serà gravada en vídeo.


WhatsApp Image 2020 08 10 at 18.45.08

La Junta del Patronat de Sant Roc, elegida el passat octubre per als propers 5 anys. 


A través de les xarxes socials hi ha hagut gent que critica que els macips surtin aquest Sant Roc. Què hi dieu des del Patronat?

És comprensible. Venim d'uns mesos amb molta inquietud i incertesa. Tot i això, hem creat un protocol sanitari que veiem molt adequat pel context actual. Complirem amb aquest protocol per tenir una festa segura i que tots en puguem gaudir. Aquest és el nostre compromís.


En què es notarà?
A banda dels controls de temperatura i l'ús de gel hidroalcohòlic i màscara, aquest any hem espaiat molt més les colles al Calisay, d'ocupar només la sala polivalent, també farem servir les sales Noble i Josep Ma. Arnau, per repartir més els macips. La idea és que cada colla funcioni com una bombolla respecte de la resta. Per vestir l'almorratxa d'alfàbrega i omplir-la, cada colla tindrà un lloc i una font diferent assignada, ja sigui al Calisay, a la plaça de l'església o al mercat. A l'església només es podrà entrar pel portal petit. L'estructura de l'Ofrena també serà més estàtica.


Us havíeu plantejat no sortir?
No. Per a nosaltres, el vot de vila s'ha de renovar sí o sí. En cas d'una situació pitjor, que ens hagués impedit sortir hauríem fet alguna cosa en línia, amb poca gent. Però la promesa s'ha de complir. Mentre els macips puguin sortir, no contemplem no fer-ho. I encara, Sant Roc és una festa que interpel·la a molta gent del poble, molta gent se la sent seva. I al final, és una alegria que puguem celebrar Sant Roc enmig de tot aquest temps tan trist. En aquest sentit, això és el que hem volgut transmetre amb el cartell i el vídeo d'aquest any.


Aquest any no només heu fet el cartell de Sant Roc, sinó també un vídeo que l'acompanya. D'on surt la idea?
La idea ja la teníem abans de la covid, però no teníem una idea concreta. Amb la pandèmia, vam discutir amb la Junta la necessitat de publicar un vídeo que transmetés esperança. Que després d'aquest mar d'inquietud, d'aquesta bombolla on la covid ens omple de por i d'incertesa, els macips surten i ho fan per tota la vila, omplint tots els racons d'esperança i d'essència de Sant Roc.


Preteníeu també apropar més gent a la festa?
És cert, Sant Roc és una festa molt d'Arenys. Cal transmetre la força i els valors d'aquesta festa a nous públics. Amb nous aquests formats, podem arribar a gent que s'ho mira des de la distància o que no coneix la festa.




El tràiler del vídeo promocional de Sant Roc 2020. 


Una de les novetats principals d'aquest any és la integració de la Dansa d'Arenys al Patronat de Sant Roc. Com ha estat?

Després del Sant Roc de l'any passat, la comissió organitzadora de la Dansa d'Arenys i el Patronat vam començar una sèrie de converses per mirar de realitzar aquesta integració. L'Esbart cada cop té menys activitat i cal garantir una continuïtat i un relleu generacional per a la Dansa. El Patronat això ho pot garantir i després d'uns mesos parlant amb tots els implicats, el passat mes de maig vam signar els acords.


Què suposa haver d'organitzar una part més del dia de Sant Roc?
La veritat és que la direcció artística de la Dansa és la mateixa. La comunicació amb ells és molt fluida i això ens ajuda molt. El problema és que amb la covid pel mig ha estat un repte més, assumir tot això, ja que no és només fer la Dansa, sinó fer la Dansa amb la covid.


Deies que la gravareu?
Sí, la gravarem amb Ràdio Arenys a dins l'església, amb el retaule de fons. Es podrà veure just després de l'Ofici, tant a l'església -on posarem una pantalla- com al Teatre Principal i per streaming. La gent que vulgui anar al teatre, ha de reservar entrada al web del mateix teatre.


Patro dansa

Signatura de la integració de la Dansa d'Arenys al Patronat, el passat mes de maig. 


A l'església també s'ha de reservar?
No, tant a l'Ofrena del matí, com a l'Ofici Solemne, que presidirà el bisbe de Girona i on renovarem el vot de vila, no cal reservar. Hi ha lloc per a 125 persones, sense comptar els llocs reservats. Creiem que hi podem cabre un bon nombre de gent que hi voldrà anar. En aquests casos, el primer que arribi serà el primer a seure. Al matí, obrirem portes a dos quarts de 8, i a la tarda, a dos quarts de 7. A l'entrada es controlarà la temperatura i s'oferirà gel hidroalcohòlic. L'Ofrena es retransmetrà per Ràdio Arenys I a les 10 hores es penjarà la gravació. Nosaltres ho retransmetrem en directe per les xarxes socials, també.


La covid també us ha afectat, minvant els ingressos del Patronat. Com ho afronteu?

El Patronat de Sant Roc és una entitat que sempre ha vetllat per l'autofinançament. Fins a l'any passat gairebé dos terços dels ingressos provenien de recursos propis que generàvem amb les roses de Sant Jordi, loteries, les barraques de Sant Zenon, el marxandatge, les quotes dels macips i les barretines. Aquest any no hem tingut ni Sant Jordi, ni Sant Zenon i això ha fet caure els nostres ingressos en picat. Hem hagut de reduir despeses i, com sempre, apel·lar a l'altruisme dels nostres col·laboradors. En aquest sentit, deixa'm fer una crida als arenyencs que puguin a què ens ajudin a sufragar la festa. Qualsevol aportació serà benvinguda. Hem procurat fer un Sant Roc de mínims, però amb l’imprescindible.


Tot i això, sortiran 122 macips i 32 macipets.

Sí, tot i que hem baixat respecte a l'any passat, que van sortir 150 macips i 50 macipets. Però no és un mal nombre. El centenar de macips està consolidat i això ens demostra que la festa és ben viva, malgrat les circumstàncies. Hem reduït una colla, i aquest any en sortiran 8. El nombre de macipets s'ha reduït d'acord amb les ràtios que tenim marcades.


Un dels canvis que se us apropen és el canvi de seu, del Casalet al Casal Parroquial. A què es deu?

Bé, la parròquia ha decidit canviar els usos de les seves propietats i ens van oferir fer aquest canvi. És una pena perquè per a nosaltres el Casalet és la nostra casa pairal, i ens agrada envair-ho tot aquestes setmanes abans de Sant Roc, els despatxos, les sales, l'eixida... [riu] Preteníem fer el canvi a finals d'agost, però les obres del nou espai encara no estan acabades. Un cop s'acabin farem el trasllat. Comencem una nova etapa en un lloc nou, esperem que per a bé. En aquest sentit, mossèn Joan, ens ajuda molt amb tot.


Per acabar, un desig per aquest Sant Roc?
Esperem que tots aquells que vulgueu participar en la festa de Sant Roc, ho feu respectant els protocols, però amb la il·lusió i l'alegria que la viurem nosaltres, malgrat la situació actual. Estem molt contents de poder celebrar la festa i esperem que els arenyencs també ho estiguin. També, vull donar les gràcies a tots aquells que ens ho permeten fer-ho.